A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрійська громада
Рівненська область, Рівненський район

У с. Кустин - нашестя білого метелика. Чим він шкідливий

Дата: 09.09.2021 11:22
Кількість переглядів: 639

Фото без опису

На території Рівненської області продовжує поширюватись регульований карантинний організм – американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury).

На сьогодні його нашестя виявлене у с. Кустин на території колишньої ферми,  що зафіксував представник місцевого підприємства та показав, як кущі дикого клена та інших порід дерев вкрилися павутиною і почали всихати. Поодинокі випадки зустрічаються і в інших населених пунктах громади. Керівниця відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки Тетяна Волковська розповіла, що 5 років тому цей шкідник для області був нехарактерним.

Сільська рада викликала інспектора Держпродспоживслужби, щоб з'ясувати, чи вводити карантин.

Американський білий метелик – надзвичайно агресивний багатоїдний шкідник, обмежено поширений на території України, який пошкоджує більше 250 видів різних кущів та дерев, який  пошкоджує деревні та чагарникові рослини. Найбільше шкодить шовковиці, клену ясенелистому, яблуні, груші, сливі, вишні, смородині, бузині та іншим. Зовні метелик білосніжний. Активний вночі й на світанку, вдень ховається під листям. Самки відкладають  яйця на верхній і нижній бік  листка групами по 300-500 яєць, укриваючи кладку тонким прозорим пушком.

Через 5-10 діб відроджуються гусениці, які скелетують  листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. Гусінь має прядильний апарат, за допомогою якого обплітає дерева павутинними гніздами. Таким чином вона захищає себе від впливу зовнішніх факторів та забезпечує собі можливість розмножуватися.

До третього-четвертого віку ведуть спільний спосіб життя, обплітаючи павутиною листя, далі розмір гнізда значно збільшується і може досягти два метри, іноді ціле дерево. Починаючи з п’ятого віку, розповзаються і переходять до поодинокого способу життя. Гусениці живляться 45-55 діб, після чого заляльковуються в різних захищених місцях. У липні-серпні відбувається літ метеликів другого покоління, самки відкладають до 2000 яєць. Гусениці, які завершили розвиток, у серпні-вересні заляльковуються до весни наступного року. Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, і можуть  повністю  оголити плодове дерево 10-15 річного віку.

Враховуючи дуже високу шкодочинність цього карантинного організму, необхідно якомога раніше виявити, локалізувати та ліквідувати його.  

З метою виявлення американського білого метелика власникам необхідно регулярно оглядати багаторічні насадження.

Ліквідація цього метелика хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону у населених пунктах.

Ефективним та доступним методом боротьби в умовах населених пунктів є агротехнічні заходи - це зрізання та спалювання гілок з гніздами, видалення мертвої кори, обмазування стовбурів вапном, обкопування дерев відповідно до проекції крони. Можливе застосуванні ловчих поясів із картону чи гофропаперу. Цей механічний метод боротьби є самий ефективний і обов'язково повинен бути застосований, тому що вирішальним чинником боротьби з шкідником є знищення його у першому поколінні. Якщо не буде проведено належної боротьби з цим поколінням, то друга літня генерація буде більш багаточисельною, та шкода, яку спричинять гусениці цієї генерації буде значною. В прохолодну й дощову погоду спостерігається масова гибель гусениць. Лялечки гинуть у зимовий період при зниженні температури нижче - 30°С.

Для проведення хімічної обробки за межами населених пунктів необхідно застосовувати інсектициди відповідно до Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Для знищення гусені обох поколінь у населених пунктах можна обприскувати багаторічні насадження біологічними препаратами.

Застосування біологічних препаратів проти молодших віків гусені американського білого метелика у різних препаративних формах забезпечує високу ліквідаційну ефективність (85–100 %).

Біологічні препарати, як правило, діють повільніше, ніж хімічні. Так, загибель гусені під дією бактеріальних препаратів настає на третю-п’яту добу після обробки, а максимальна - на 7–10. Проте після їх застосування комахи швидко припиняють живлення і пошкодження рослин. Крім того, біопрепарати проявляють післядію у наступних поколіннях шкідника: в імаго, що вижили після обробки, знижується плодючість, зменшується відродження гусені, відзначається вища смертність, що в подальшому послаблює їх життєздатність.

Поширюється шкідник з деревиною, тарою, транспортними засобами, що переміщуються із зон поширення. Також метелик здатен добре мігрувати самостійно.

У вирішенні нелегкої проблеми, пов’язаної з ліквідацією американського білого метелика, всім необхідно бути небайдужими та ретельно виконувати фітосанітарні процедури. Спільним громадянським обов’язком є захист та збереження нашого довкілля, від якого безпосередньо залежить здоров’я людей.

Фото без описуЯйцекладка та метелики

Фото без описуЧервень-липень (перше покоління), павутинне гніздо до V віку гусені   Серпень (друге покоління) ціле дерево

Фото без опису Скелетоване листя дерева (після V віку)

Фото без описуГусінь VII вік - 3,5 см у серпні

Фото без опису

Протягом доби гусінь у стані спокою, наступного дня                                           Метелик 1,2-1,5 см

обплетена  павутиною і стає розміром 1-1,2см-гусінь                                         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних