A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрійська громада
Рівненська область, Рівненський район

РЕЗУЛЬТАТИ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ПРОЄКТІВ РІШЕНЬ “ПРО РЕОРГАНІЗАЦІЮ ТА ПОНИЖЕННЯ СТУПЕНІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ОЛЕКСАНДРІЙСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ”

Дата: 08.08.2023 00:25
Кількість переглядів: 211

РЕЗУЛЬТАТИ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ПРОЄКТІВ РІШЕНЬ “ПРО РЕОРГАНІЗАЦІЮ ТА ПОНИЖЕННЯ СТУПЕНІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ОЛЕКСАНДРІЙСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ”

Із метою забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності органу місцевого самоврядування, врахування громадської думки під час прийняття важливих рішень для життєдіяльності громади, були проведені консультації з громадськістю шляхом громадського обговорення проектів рішень Олександрійської сільської ради “Про реорганізацію юридичних осіб закладів загальної середньої освіти Олександрійської сільської ради шляхом пониження ступеня, перейменування та затвердження статуту у новій редакції”. Зазначені проекти рішень спрямовані на формування оптимальної, спроможної освітньої мережі на території Олександрійської громади.

Громадські обговорення були організовані Олександрійською сільською радою та проходили у період з 01 серпня  по 31 липня 2023 року (включно). Відповідне інформаційне повідомлення оприлюднено на офіційному веб-сайті Олександрійської сільської ради.

Пропозиції та зауваження учасників громадського обговорення приймалися у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника на електронну пошту: osvita_olexanotg@ukr.net та за адресою: c.Олександрія, вул. Свято-Преображенська, 66.

Також публічне громадське обговорення із дотриманням усіх заходів безпеки передбачало проведення на базі закладів загальної середньої освіти громадських слухань, засідань, зборів, зустрічей з громадськістю за окремим планом, поданим директорами закладів освіти.

Під час процедури громадського обговорення до відділу освіти, культури, молоді і спорту та охорони здоров’я Олександрійської сільської ради та на офіційну електронну пошту Олександрійської сільської ради надійшло 2 пропозиції та зауваження від батьків учнів 9 Кустинського ліцею Олександрійської сільської ради. Так:

  • 25.05.2023 на ім’я начальника відділу освіти, культури, молоді і спорту та охорони здоров’я Олександрійської сільської ради та на ім’я голови Олександрійської сільської ради надійшли письмові заяви-звернення із 5 підписами від батьків учнів 9 класу Кустинського ліцею Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області у якій вони звертаються щодо надання можливості навчання дітям у 10 класі Кустинського ліцею Олександрійської сільської ради протягом 2023-2024 навчального року

12.06.2023 р. у приміщенні Новолюбомирського ліцею Олександрійської сільської ради за участю начальника відділу освіти, культури, молоді і спорту та охорони здоров’я Олександрійської сільської ради та головного спеціаліста відділу відбулася зустріч із громадськістю, представниками педагогічного колективу та батьківського комітету Новолюбомирського ліцею. У ході зустрічі було обговорено проблемні питання функціонування 10 та 11 класів Новолюбомирського ліцею, проаналізовано перспективну мережу, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу закладу освіти, узагальнено подані коментарі, пропозиції та зауваження присутніх. Присутні виступили проти пониження  ступення  Новолюбомирського ліцею.

У рамках проведення громадського обговорення 16.06.2023 у приміщенні Кустинського ліцею Олександрійської сільської ради за участю начальника відділу освіти, культури, молоді і спорту та охорони здоров’я Олександрійської сільської ради відбулася зустріч із працівниками та батьками учнів Кустинського ліцею. За результатами обговорення, учасники громадського зібрання висловилися проти ініціативи реорганізації та пониження ступеня Кустинського ліцею.

20.06.2023 у приміщенні Козлинської гімназії Олександрійської сільської ради за участю голови Олександрійської сільської ради, його заступника та начальника відділу освіти, культури, молоді і спорту та охорони здоров’я Олександрійської сільської ради відбулася зустріч з працівниками та батьками Козлинської гімназії. За результатами обговорення, учасники громадського зібрання висловилися проти ініціативи реорганізації та пониження ступеня Козлинської гімназії.

15.06.2023 відбулася зустріч із директором Олександрійського ліцею імені Андрія Мельника Олександрійської сільської ради, який висловив готовність приймати учнів Новолюбомирського ліцею.

15.05.2023 відбулася зустріч із директором Заборольського ліцею Олександрійської сільської ради, яка висловила готовність забезпечити навчання учнів 10 та 11 класів Кустинського ліцею.

16.06.2023 відбулася зустріч із директором опорного закладу «Котівський ліцей Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області», яка висловила готовність приймати учнів  Козлинської гімназії.

У ході обговорення було наголошено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України (ст.19 Конституції України).

Учасникам обговорень надано демографічне, соціальне та економічне обґрунтування та роз'яснено законодавчі особливості:

  • ст. 66 Закону України “Про освіту” від 05.09.2017 р.: право засновувати заклади освіти, реорганізовувати і ліквідовувати їх, забезпечувати їх діяльність та розвиток надано сільським радам. Із нормою цієї статті корелюють положення статті 32 Закону України “Про повну загальну середню освіту” від 16.01.2020 р., відповідно до якої “рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники)”.

  • відповідно абзацу 2 частини 1 ст. 32 Закону України Про повну загальну середню освіту від 16.01.2020 р. “мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства”.

Враховуючи вищевказані положення, оптимальне функціонування мережі закладів загальної середньої освіти громади повинно виходити з об’єктивно існуючого запиту на освітні послуги. Показник наповнюваності є незмінно низьким протягом 5 років, що свідчить про демографічну кризу, низьку фактичну наповнюваність класів, зменшення кількості учнів. У той же час, саме наповнюваність класів є основною складовою розрахунку освітньої субвенції, яка визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання.

П. 6 ч. 1 ст. 7 Бюджетного Кодексу України передбачено, що бюджетна система ґрунтується на принципі ефективності та результативності; при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення цілей, запланованих на основі національних цінностей і завдань, шляхом забезпечення якісного надання послуг, гарантованих державою, місцевим самоврядуванням, при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів та досягнення максимального результату при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів.

Отже, прийняття проекту рішення, винесеного на громадське обговорення є важливим та необхідним управлінським кроком, який має під собою соціальні та економічні підстави.

У абзаці 1 ч. 2 ст. 32 Закону України Про повну загальну середню освіту від 16.01.2020 року встановлено “у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти”.

На виконання даної норми, з метою забезпечення реалізації гарантій права на здобуття якісної загальної середньої освіти, проводиться комплекс заходів, які дозволять уникнути незручностей в реалізації права на здобуття загальної середньої освіти (зокрема, організація процесу підвезення учнів Козлинської гімназії до опорного закладу «Котівський ліцей» та у зворотному напрямку, учнів Новолюбомирського ліцею до Олександрійського ліцею імені Андрія Мельника та у зворотному напрямку, учнів Кустинського ліцею до Заборольського ліцею та у зворотному напрямку).

Враховуючи усі зауваження, побажання та пропозиції, зважаючи на відсутність згоди й підтримки педагогічних колективів закладів освіти вищезгаданих населених пунктів, щодо пониження ступенів Новолюбомирського ліцею, Кустинського ліцею та Козлинської гімназії, беручи до уваги готовність інших закладів загальної середньої освіти громади приймати учнів вище зазначених закладів, рекомендовано винести питання щодо пониження ступенів закладів загальної середньої освіти на розгляд чергової сесії сільської ради.

Відповідно до постанови КМУ від 03.11.2010 р. № 996 Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики процедура громадського обговорення витримана організатором у повному обсязі.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних