A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрійська громада
Рівненська область, Рівненський район

ОПЛАТА ЛИСТКІВ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 08.06.2022 17:20
Кількість переглядів: 1234

 

Минув рік, як в Україні відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» (далі – Наказ № 1066), впроваджено електронну форму листків непрацездатності.

За цей період спеціалістами управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області проводилась роз’яснювальна робота серед страхувальників щодо використання даних Електронного реєстру листків непрацездатності, з метою правомірного отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 328 затверджено Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, (далі – Порядок № 328), відповідно до якого Пенсійний фонд України, є володільцем інформації, що міститься в ньому. 

Відповідно, Національна служба здоров’я України, Пенсійний фонд України та Фонд соціального страхування України (далі – Фонд) є суб’єктами інформаційного обміну. Фонд є користувачем інформації, відображеної в Е-реєстрі. Інформаційний обмін даних, відображених у            Е-реєстрі, між ПФУ та Фондом здійснюється за протоколами та спеціальними програмними забезпеченнями.

Підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду є виданий в установленому порядку листок непрацездатності.

? Свідченням того, що електронний лікарняний успішно сформувався, є його наявність в особистому кабінеті застрахованої особи на вебпорталі Пенсійного фонду України. За потреби працівник може впевнитись у наявності е-лікарняного, авторизувавшись на вебпорталі за допомогою електронного підпису або BankId.

? Роботодавець (а також усі роботодавці за сумісництвом) будуть бачити ваш е-лікарняний у своїх кабінетах страхувальників з дня його відкриття, але почнуть призначення допомоги тільки після завершення визначеного у ньому періоду непрацездатності і сплину строку, у який лікарі можуть внести зміни.

? Коли е-лікарняний змінить свій статус на «готово до сплати», роботодавець розпочне процедуру призначення за ним допомоги – спочатку електронний документ передадуть на розгляд комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства для прийняття рішення щодо надання матеріального забезпечення. Строк розгляду документів і прийняття такого рішення – 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного (датою видачі вважається восьмий день після дати закриття е-лікарняного, а для лікарняних по вагітності та пологах – восьмий день з дати відкриття).

Електронні лікарняні продовжують формуватися і в умовах воєнного стану, а Фонд соціального страхування України штатно здійснює їх оплату – з початку війни фінансування лікарняних і страхових виплат не призупинялось ні на день.

Але у зв’язку з тим, що з 24.02.2022 в умовах воєнного стану на території України виникають перебої програмного забезпечення на вебпорталі ПФУ, можлива некоректна робота інформаційних реєстрів. Тому набуття е-ЛН статусу «готовий до оплати» може перевищувати передбачений Наказом  № 1066 термін сім днів, що в свою чергу могло (може) призвести до продовження терміну розгляду комісією із соціального страхування підприємства (організації) е-ЛН. 

У зв’язку з цим Фонд дозволив включати до заяви-розрахунку                   е-лікарняні, які не набули статусу «готовий до сплати», а лишаються на восьмий день після закриття (по вагітності та пологах на восьмий день після відкриття) в статусі «закритий».

? Далі бухгалтерія розрахує суму матеріального забезпечення, сформує за           е-лікарняним заяву-розрахунок і передасть її до Фонду на оплату. На цей етап відведено не більш ніж 5 робочих днів. Ми радимо подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення.

? Пам’ятаємо, що саме дата отримання Фондом заяви-розрахунку вплине на час фінансування допомоги. Тож працівникам варто не втрачати зв’язок зі своїм роботодавцем і цікавитися станом подання заяви.

Відповідно до постанови правління Пенсійного фонду України від 02 травня 2022 року № 4-1 «Про затвердження форми витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності», зареєстрованій у Міністерстві юстиції України 18.05.2022 за № 532/37868, з травня застраховані особи можуть отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах не лише на підставі оригіналу е-лікарняного, але і його витягу, що було передбачено Порядком № 328.

Його можна використати, наприклад, якщо роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок до Фонду через бойові дії – тоді працівник може звернутися до будь-якого зручного відділення Фонду для отримання виплат напряму на підставі витягу його е-лікарняного.

Також роботодавець може використати такий витяг у разі некоректного відображення у звітності даних по застрахованих особах, які у розрахунковому періоді міняють місце роботи, тощо.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.