Олександрійська громада
Рівненська область, Рівненський район

Реабілітаційне лікування застрахованих осіб

Дата: 11.02.2022 11:16
Кількість переглядів: 440

 

Фото без опису

Одним із важливих напрямів діяльності Фонду соціального страхування України є лікування застрахованих осіб у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів.           З 01 січня 2018 року набрав чинності новий Порядок відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування та/або реабілітаційної допомоги застрахованим особам та членам їх сімей після перенесених захворювань і травм у відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування від 13 липня 2017 року  39 (далі – Порядок № 39), яким передбачено адресне безкоштовне забезпечення реабілітацією, яке дає право самостійного вибору застрахованою особою санаторно-курортного закладу.

Отже, для проведення реабілітаційного лікування застрахована особа самостійно зможе вибирати санаторно-курортний заклад. Перелік санаторіїв у розрізі профілів медичної реабілітації затверджується наказом виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України та оприлюднюється для ознайомлення на його офіційному вебпорталі.

Реабілітаційне лікування здійснюється за такими профілями:

  •  Нейрореабілітація: підгострий період інсультів (після оперативних втручань на судинах мозку або без них); підгострий період черепно-мозкових травм.

  • М’язово-скелетна реабілітація: підгострий період після операцій на опорно-руховому апараті (ортопедичних, травматологічних); підгострий період опіків; ревматологічні захворювання.

  • Кардіо-пульмонарна реабілітація: підгострий період інфаркту міокарда (після оперативних втручань на судинах серця або без них); стан після пролікованої нестабільної стенокардії (після оперативних втручань на судинах серця або без них); підгострий період після операцій на серці; підгострий період захворювань легень; підгострий період після операцій на легенях, у тому числі з приводу гнійних процесів нетуберкульозного характеру; цукровий діабет.

  • Медико-психологічна реабілітація учасників АТО: порушення адаптації; розлади пов’язані із споживанням їжі; неорганічні розлади сну; соматоформні розлади; неврастенія.

  • Реабілітація після оперативних втручань на органах зору: підгострий період після оперативних втручань на органах зору.

  • Реабілітація при порушенні перебігу вагітності: ускладнена вагітність.

  • Інша (соматична) реабілітація: підгострий період після оперативних втручань на органах травлення; підгострий період після оперативних втручань на органах сечостатевої системи (оперативного та інструментального видалення каменів з нирок і сечових шляхів, ударно-хвильової літотрипсії); підгострий період після оперативних втручань на жіночих статевих органах.

Застрахована особа має право на лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу відповідно до медичних показань за рекомендацією лікуючого лікаря та за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії (далі висновок ЛКК) лікувально-профілактичного закладу, клініки медичної науково-дослідної установи або жіночої консультації. Застрахована особа з порушенням перебігу вагітності може направлятися в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу безпосередньо із жіночої консультації.

Застрахована особа, яка брала безпосередню участь в антитерористичній операції, має право на лікування (у супроводі членів сім’ї: чоловік/дружина, неповнолітні діти) в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу за профілем медико-психологічна реабілітація за рахунок коштів Фонду один раз після демобілізації за наявності відповідних медичних показань.

Заклад охорони здоров’я, де застрахована особа перебуває на лікуванні, протягом доби з моменту надання висновку ЛКК інформує робочий орган виконавчої дирекції Фонду за місцем обліку закладу охорони здоров’я як страхувальника про потребу зазначеної особи (з урахуванням медичних показань та протипоказань) у подальшому лікуванні в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу із зазначенням профілю.

Представник Фонду відвідує застраховану особу в закладі охорони здоров’я, де перебуває зазначена особа на стаціонарному лікуванні, не пізніше наступного дня з моменту повідомлення про страховий випадок для: надання роз’яснення про порядок забезпечення реабілітаційним лікуванням застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду, оформлення заяви про забезпечення реабілітаційним лікуванням та інших необхідних документів, передбачених Порядком № 39.

Термін лікування в реабілітаційному відділенні визначається лікуючим лікарем та ЛКК, який є необхідним для відновлення здоров’я та працездатності застрахованої особи відповідно до профілю лікування та особливостей перебігу хвороби, але не більше 24 днів.

Під час прибуття до санаторно-курортного закладу застрахована особа пред’являє паспорт, свідоцтво про народження дитини (у разі направлення на лікування дитини), та надає:

- три примірники Договору;

- виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма № 027/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14.02.2017 № 110);

- обмінну карту пологового будинку, пологового відділення лікарні (форма № 113/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.02.2006 № 67) у разі направлення вагітної.

Постановою правління Фонду соціального страхування України від 29.01.2021 № 3 затверджено Граничні розміри витрат на відшкодування вартості одного ліжко-дня лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу на 2021 рік, а саме: для застрахованої особи або члена її сім’ї (дитини), за профілями медичної реабілітації нейрореабілітація, м’язово-скелетна реабілітація, кардіо-пульмонарна реабілітація, реабілітація після оперативних втручань на органах зору, реабілітація при порушенні перебігу вагітності, інша (соматична) реабілітація, медико-психологічна реабілітація застрахованої особи, яка безпосередньо брала участь в антитерористичній операції, 679,00 грн з ПДВ; для застрахованої особи, яка є особою з інвалідністю, – 566,00 грн без ПДВ;          для супроводжуючої особи 475,00 грн з ПДВ.

За роз’ясненнями та консультаціями щодо лікування застрахованих осіб у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів просимо звертатись до Рівненського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області за номером телефону: (0362) 26-55-73.

 

Начальник відділу медичних та соціальних послуг

Рівненського відділення УВД ФССУ

у Рівненській області

Лариса Прокопчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних