A A A K K K
для людей із порушенням зору
Олександрійська громада
Рівненська область, Рівненський район

Що потрібно знати про спадкову трансмісію?

Дата: 22.09.2021 18:31
Кількість переглядів: 456

Прийняття спадщини за допомогою спадкової трансмісії

Як діяти коли помирає єдиний спадкоємець, не встигши прийняти спадщину?

Чинне законодавство розкриває поняття спадкової трансмісії у Цивільному кодексі.

Відповідно до Цивільного кодексу - це перехід частини спадщини, що належить померлому спадкоємцеві, до його спадкоємців.

Спадкова трансмісія- це такий різновид спадкових взаємин, коли після сметрі людини, яка повинна була прийняти спадок, але не встигла цього зробити через свою смерть, в такому випадку все майно мають право успадкувати спадкоємці померлої людини.

 Особи, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, не можуть успадковувати майно в порядку спадкової трансмісії. Спадкова трансмісія на обов'язкову долю не розповсюджується. У першу чергу це стосується дітей і непрацездатних батьків, які в будь-якому випадку отримують свою частину спадщини.

Прийняти спадщину можна двома способами: активним і пасивним шляхом.

Активний - це подача нотаріусу за місцем відкриття заповіту заяви про вступ в спадщину протягом 6-ти місяців з дня смерті спадкодавця.

Пасивний - це автоматичний вступ в спадщину за наявності певних факторів. Тобто, немає необхідності писати заяву нотаріусу про вступ у спадок. Наприклад, особи, які постійно проживали зі спадкодавцем на момент його смерті, малолітні, неповнолітні, недієздатні, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена - мають право прийняти спадщину пасивним шляхом.

Дуже важливо пам’ятати, що при переході права на прийняття спадщини не забувати про максимальні терміни, які встановлені законом для подачі заяви нотаріусу. Тому що у випадку пропущення термінів вважається, що спадок не прийнято, тобто людина своєю бездіяльністю фактично сама відмовилася від спадщини.

Також необхідно розуміти, що термін для прийняття спадщини в рамках спадкової трансмісії такий самий як і в разі звичайного прийняття спадщини та становить шість місяців з дня смерті спадкодавця.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, а також отримання фахової вторинної правової допомоги, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 8-40-05, 098-905-58-11, з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., або надсилавши звернення на електронну адресу: rivnenske@legalaid.rv.ua. Адреса для листування: м.Рівне, вул.Соборна, 195.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.