Олександрійська громада
Рівненська область, Рівненський район

Що потрібно знати про спадкову трансмісію?

Дата: 22.09.2021 18:31
Кількість переглядів: 472

Фото без опису

Прийняття спадщини за допомогою спадкової трансмісії

Як діяти коли помирає єдиний спадкоємець, не встигши прийняти спадщину?

Чинне законодавство розкриває поняття спадкової трансмісії у Цивільному кодексі.

Відповідно до Цивільного кодексу - це перехід частини спадщини, що належить померлому спадкоємцеві, до його спадкоємців.

Спадкова трансмісія- це такий різновид спадкових взаємин, коли після сметрі людини, яка повинна була прийняти спадок, але не встигла цього зробити через свою смерть, в такому випадку все майно мають право успадкувати спадкоємці померлої людини.

 Особи, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, не можуть успадковувати майно в порядку спадкової трансмісії. Спадкова трансмісія на обов'язкову долю не розповсюджується. У першу чергу це стосується дітей і непрацездатних батьків, які в будь-якому випадку отримують свою частину спадщини.

Прийняти спадщину можна двома способами: активним і пасивним шляхом.

Активний - це подача нотаріусу за місцем відкриття заповіту заяви про вступ в спадщину протягом 6-ти місяців з дня смерті спадкодавця.

Пасивний - це автоматичний вступ в спадщину за наявності певних факторів. Тобто, немає необхідності писати заяву нотаріусу про вступ у спадок. Наприклад, особи, які постійно проживали зі спадкодавцем на момент його смерті, малолітні, неповнолітні, недієздатні, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена - мають право прийняти спадщину пасивним шляхом.

Дуже важливо пам’ятати, що при переході права на прийняття спадщини не забувати про максимальні терміни, які встановлені законом для подачі заяви нотаріусу. Тому що у випадку пропущення термінів вважається, що спадок не прийнято, тобто людина своєю бездіяльністю фактично сама відмовилася від спадщини.

Також необхідно розуміти, що термін для прийняття спадщини в рамках спадкової трансмісії такий самий як і в разі звичайного прийняття спадщини та становить шість місяців з дня смерті спадкодавця.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, а також отримання фахової вторинної правової допомоги, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 8-40-05, 098-905-58-11, з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., або надсилавши звернення на електронну адресу: rivnenske@legalaid.rv.ua. Адреса для листування: м.Рівне, вул.Соборна, 195.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних